Smokvara - tradicionalni kolač

Jela inspirisana Hercegovinom

Hercegovina baš kao i ostatak Bosne i Hercegovine ima jela koja su specifična samo za ovo podneblje. U ovom blogu Restoran MM će vam ponuditi neke od ideja za ručak koja se pripremaju u Hercegovini (da ne kažemo samo u Hercegovini).

Njeno veličanstvo Raštika

Svi pravimo sarme i dolme ali kod nas postoji jedna zanimljiva ‘sarma’ koja je vrlo uobičajena na trpezama gdje se nadjev mota u listove kupusa raštike, naravno riječ je o japraku. Raštika je vrsta kupusa koja se tradicionalno uzgaja u Hercegovini, vrlo je otporna biljka i ne traži veliku pažnju, zato je vrlo česta u baštama a uspijeva čak i na malim površinama zemlje. Baš kako je kupus raštika otporna tako je cijela biljka zdrava i nosi dosta vitamina u sebi. Priprema ovog tradicionalnog hercegovačkog jela – japraka ide tako da se kupus očisti (makne se čvrsti dio drške kupusa a listovi se blago obare u vodi da postane mekan za motanje). Nakon toga se pripremi klasični nadjev za sarme (meso, riža, luk, mrkva, začini.. ili po želji). U listove barenog kupusa stavlja se nadjev i pažljivo mota, mali japraci se slažu u šerpu koju smo prethodno namastili uljem. Japrak se kuha cca 1 /1-30 sat na maloj temperaturi (što bi se reko da vrejucka).

Još jedno poznato jelo koje se isto pravi od kupusa raštike jeste pirjan od raštike. Vrlo jednostavan za napraviti, odličnog ukusa a vjerovatno jedno od najzdravijih jela koje možete jesti, obzirom da se u njemu nalaze proteini, ugljikohidrati, vitamini, škrob i sve što je potrebno za uravnotežen obrok. Osim listova (obarenog i narezanog kupusa veličine 2 cm na trakice) u pirjan od raštike ide još i: krompir na kockice, meso po želji, mrkva i može se na samom kraju dodati i riža da se sastojci spoje. Probajte nećete požaliti!

Sarma od vinove loze

Još malo pričamo o sarmama, tačnije sarmicama kako mi u Hercegovini tepamo sarmi od loze. To je divno jelo koje se priprema kod nas i u potpunosti je pogodno za vege hranu jer u nju ne ide meso. Sve što vam treba za ovu sarmu su: mladi listovi od vinove loze koji se beru u proljeće i to na način da se ne beru sa onih grana koje nose grozd, također beru se ‘sjajni’ listovi pri vrhu. Ti mladi listovi se očiste i kratko obare. Za nadjev su potrebna samo dva sastojka: riža i mladi (zeleni) luk tkz. luk s perima. On se isjecka i na ulju prevrne skupa sa rižom uz dodatak začina, mi tradicionalno dodajemo mladu nanu (mentu) po želji. Listovi se pune sa nadjevom i prave se sarme, koje se dalje slažu u posudu i u malo vode se kuha. Ova sarma je brzo gotova a preporučujemo da je kuhate na što manjoj temperaturi. Kad jednom probate, sigurno ćete postati zaljubljenik ove sarme koja se može jesti topla ali je još bolja kad se servira hladna.

Za kraj jedna slastica – smokvara

Od smokava se u Hercegovini pravi vrlo kvalitetan i ljekovit pekemez. Od tog istog pekmeza prave se prave hercegovačke delicije za koje ste sigurno čuli, riječ je smokvari. Smokvaru svi volimo a mi je rado pripremamo u našem restoranu. Za smokvaru je potrebno malo sastojaka: brašno (možete stavit 2 vrste brašna), ulje, pekmez, šećer od čega se pravi masa od koje će se kasnije oblikovati smokvare. Smokvare se redaju u pleh koji se prethodno namasti a svaka smokvara se može nožem rezati da izgleda ljepše i da zaljev od pekmeza bolje prodire u tijesto kolača. Dok se smokvare peku staviti zaljev da se kuha: pekmez, voda i šećer. Kad se kolač ohladi uživajte u mirisu i okusu Hercegovine.

Restoran MM želi Vam prijatne i ugodne obroke!

Leave a Comment

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *