Povrće, Zelena Oaza

Hrana koju služimo je iz Eko uzgoja

Svi znamo za ‘eko hranu’ i trudimo se da ta hrana bude dio naših trpeza. Ipak bez obzira na sve reklame nismo uvijek sigurni da jedemo zdravo i da jedemo namirnice koje imaju svoje porijeklo iz eko uzgoja. Posebno se to odnosi na hranu koju jedemo ‘vani’ i koju neko drugi priprema za nas. Koliko puta smo čuli za hranu u restoranu ‘ko zna šta je sve u njoj’. To je jedan od razloga zašto smo pokrenuli našu eko proizvodnju hrane. Da bismo vama, našim gostima, mogli garantirati da je hrana koja se nađe na vašim tanjirima kvalitetna i zdrava.

A šta znači eko i u čemu je razlika u odnosu na uobičajenu masovnu proizvodnju? Riječ je o tome da mi ne koristimo vještačka ili bilo kakva druga slična gnojiva i pesticide koja bi utjecala na kvalitetu biljaka. Imamo svoju vlastitu proizvodnju i proizvodimo: paprike, paradajz, razne vrste kupusa, tikve, tikvice, krompiru, luk i ostalo. Imamo i svoje voće a prerađujemo sve naše namirnice pa proizvodimo: pekmeze, džemove, kisele paprike, salate i sl.

Ova hrana je nutrijativno mnogo bogatija od one koju možete naći u supermarketima i koja nije označena sa eko certifikatom. Inače Ekološka proizvodnja je propisana i ujednačena međunarodnim zakonima koji su prihvaćeni i od strane Svjetske zdravstvene organizacije te Organizacije za prehranu i poljoprivredu, a od 1991. godine i od Vijeća Europe.  Naša proizvodnja u Zelenoj Oazi, koju dalje koristimo u pripremi hrane u Restoranu MM označena je sa GAP standardom.

Voće i povrće koja uzgajamo u Zelenoj Oazi se mirisom, bojom ali i okusom razlikuju od onih koji dolaze iz klasičnog uzgoja. U jednom malom kutak u prodajnom dijelu Restorana MM možete naći ograničene količine voća i povrća, kao i prerađevina: džemovi, salate, koje potječu sa ranča Zelena Oaza. U nastavku donosimo neke od ideja za ukusan ‘eko’ ručak a opet domaći i tradicionalan.

Dolma u ‘eko’ tikvici

Vrijeme je tikvica zato iskoristite to i napravite ukusnu dolmu u tikvicama. Pošto su one često tretirane potražite one koje imaju na sebi oznaku eko ili dođite u naše Restoran MM po svoje namirnice. Nakon što ste nabavili kvalitetne tikvice ide priprema. Ukoliko su tikvice mlade nije potrebno da ih gulite ili posebno čistite, potrebno je samo da ih izdubite izrežete na željenu veličinu dolme. Nakon toga pripremate klasičan nadjev za dolmu i punite izdubljene tikvice. Pazite samo da prilikom pripreme tikvice ne oštetite donji dio kako bi nadjev bio siguran i kako bi se mogao dobro kuhati u mesu od tikvica. Kuha se kao i klasična dolma u paprikama a okusom ako nas pitate je još ukusnija.

Voćna ‘Eko’ salata

Topli dani idealna su prilika da krenete sa novim zdravim navikama i da u svoju prehranu ubacite što više voća i povrća. Zato vam donosimo ideju za voćnu eko salatu. Najvažnije u ovom receptu jeste pronaći dobro i kvalitetno voće, najbolje ono sezonsko. Predlažemo da svakako iskoristite vrijeme trešanja i jagoda, koje će vam dati ne samo okus nego i prelijepu crvenu boju salati, dalje voće možete slagati po želji i izboru.

Ukoliko ste jedni od onih koje ne vole baš kuhinju u vrućim danima, tu je Restoran MM u kojem možete svakodnevno uživati u brojim jelima i delicijama.

Leave a Comment

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *